Zoek

Wat zoek je precies?

EEN GEZOND GEWICHT VOOR VOLWASSEN KATTEN

Hoe weet je of je kat overgewicht heeft? Wat zijn bij huisdieren de risico’s in geval van zwaarlijvigheid? En àls je kat dan te zwaar is, wat kun je er dan aan doen? Hieronder volgen enkele antwoorden en tips in verband met overgewicht bij katten.

EEN GEZOND GEWICHT VOOR VOLWASSEN KATTEN

Overvoeding

De vaakst voorkomende oorzaak van gewichtstoename is gewoon te veel eten. En dat doen katten als ze te veel krijgen. Dus wanneer ze je met die schattige oogjes aankijken en je blijft hen maar snoepjes en tafelrestjes toestoppen, dan worden ze tegelijk steeds zwaarder.

Overgewicht herkennen

Bij een volwassen kat moet de taille duidelijk zichtbaar zijn. Ter hoogte van hun middel moet een lichte inkeping zitten en wanneer je ze aait, moet je hun ribben en ruggengraat kunnen voelen. Zo niet, spreek je best met de dierenarts om na te gaan of je kat een aangepast dieet nodig heeft.

Door overgewicht veroorzaakte gezondheidsproblemen

Zwaarlijvige katten kunnen ernstige gezondheidsproblemen krijgen. Hieronder enkele voorbeelden, die je zelf kunt helpen voorkomen door te waken over het gewicht van je kat.

  • gewrichtsproblemen
  • diabetes
  • ademhalingsproblemen
  • huidaandoeningen
  • verkorte levensduur

Gezond eten om het gewicht onder controle te houden

Eerst en vooral moet je komaf maken met een paar slechte gewoonten, zoals het vullen van de eetbak tot aan de rand. Volg ook nauwgezet de voedingsrichtlijnen op de verpakking van het kattenvoer. Die zijn er immers op gericht het lichaam van je kat in topvorm te houden. Meet nauwkeurig de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid voer af en verdeel het in verscheidene kleinere maaltijden. Katten eten van nature vaak en in kleine hoeveelheden. Het is ook aan te raden ze niet hun hele dagelijkse portie in één keer te voeren. Uit onderzoek is ook gebleken dat natvoer bevorderlijk kan zijn om het gewicht van een kat op peil te houden. Dankzij het hogere vochtgehalte hebben katten minder behoefte aan eten, zijn ze bovendien actiever en komen ze minder aan dan met dezelfde hoeveelheid calorieën in de vorm van droogvoer. Als je je kat een mix geeft van natvoer en droogvoer, zorg dan dat minstens 25% van het aantal calorieën (ongeveer 1/3 van het volume) afkomstig is van natvoer.

Het juiste kattenvoer voor volwassen katten kiezen

Een andere manier om het gewicht van je kat onder controle te houden is kiezen voor het juiste voederrecept. Er zijn vele manieren om baasjes te helpen het gewicht van hun viervoeters onder controle te houden. De eerste stap is opteren voor voer dat overeenstemt met hun levenswijze. Binnenhuiskatten moeten speciaal voor hen ontwikkeld voer krijgen, zoals NUTRO Indoor. Dat zijn immers recepten waarvan het caloriegehalte en de voedingsrichtlijnen aangepast zijn aan de gewichtsvereisten voor een binnenhuiskat. Als je kat overgewicht heeft, spreek dan met je dierenarts af hoe je ze kan laten afvallen en volg nauwgezet de voedingsrichtlijnen voor gewichtsvermindering op de verpakking tot het gewenste gewicht bereikt is. Zodra dat gebeurd is, kies je voor de juiste formule en de precieze hoeveelheid die nodig zijn om het optimale gewicht aan te houden.

Gewoonten aankweken, ook bij het spelen

Naast de voedingsgewoonten zijn er natuurlijk tal van activiteiten die het gewicht van je kat op peil kunnen houden. Zorg ervoor dat je volwassen kat in beweging blijft met speeltjes en oefeningen. Ook goed trouwens om het baasje wat calorieën te laten verbranden. Maak ook gebruik van voerpuzzels om je kat te laten werken voor haar eten. Het is de perfecte manier om van voedertijd ook speeltijd te maken. Je kunt ook buitenshuis spelletjes spelen door je kat te laten jagen op speeltjes die op muizen of vogels lijken.